Wanneer u of uw kind een beugel draagt, is mondverzorging extra belangrijk. Rondom de beugel kunnen namelijk makkelijk etensresten, tandplak en bacteriën achterblijven. Wanneer u deze niet op de juiste manier verwijdert, is de kans op gaatjes groot. Daarom geven wij een aantal tips voor mondverzorging bij een beugel.

Gebruik een speciale tandenborstel

Tanden poetsen met een beugel is lastiger, omdat er dus makkelijker resten achterblijven rondom de slotjes. Er zijn speciale tandenborstels die het eenvoudiger maken om deze resten te verwijderen. Deze kunt u verkrijgen bij uw orthodontist. Gebruikt u liever een normale tandenborstel, kies dan voor een model met een korte borstelkop, niet te harde haren en een rechte steel. Gebruikt u liever een elektrische tandenborstel? Ook hiervoor zijn speciale opzetborstels voor beugels te koop.

Gebruik tandpasta met fluoride

Omdat bij een beugel de kans op gaatjes groter is, is het extra belangrijk om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Fluoride versterkt de glazuurlaag en beschermt daarom beter tegen gaatjes dan een tandpasta zonder fluoride.

Poets grondig

Een beugel vraagt om een grondige manier van poetsen in drie stappen:

Poets eerst het gedeelte van de tanden en kiezen boven de slotjes.

Poets dan de slotjes zelf. Zet de tandenborstel eerst recht op de slotjes, dan schuin van boven en tot slot schuin van onderen.

Poets daarna het gedeelte onder de slotjes en de binnenkant van het gebit.

Gebruik een rager

Zelfs als je poetst op de hierboven genoemde manier, kunnen er etensresten achterblijven tussen uw gebit en de slotjes. Gebruik daarom een rager om ook de ruimte tussen de slotjes en uw tanden en kiezen te reinigen.

Spoel met mondwater

Sluit het tanden poetsen eventueel af met het spoelen met mondwater. Dit helpt niet alleen om het gebit en de beugel schoon te maken, maar bevat ook ingrediënten die het glazuur versterken.

Uitneembare beugel

Bovenstaande tips zijn vooral belangrijk wanneer u een vaste beugel (slotjesbeugel) draagt. Heeft u een uitneembare beugel, verzorg uw mond dan zoals u dat normaal gesproken doet, maar vergeet ook niet om uw beugel goed te reinigen. Gebruik hiervoor een tandenborstel en tandpasta en leg de beugel af en toe in een bakje met een bruistablet voor extra reiniging.