Tanden poetsen is de basis voor een goede gezondheid van uw mond, gebit en tandvlees. Daarom is het belangrijk dat u uw tanden twee keer per dag op de juiste manier poetst. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zien we toch dat veel mensen dit niet doen. Wij geven u daarom graag een aantal tips.

Tanden poetsen met een handtandenborstel

Poetst u uw tanden met een handtandenborstel, houd dan rekening met het volgende:

  • Kantel de elektrische tandenborstel een beetje, zodat deze in een hoek van 45 graden richting het tandvlees staat.
  • Maak bij het poetsen korte, horizontale bewegingen.
  • Poets uw tanden en kiezen niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant en aan de bovenkant.
  • Duw niet te hard op de tandenborstel, want dit kan leiden tot tandvleesbeschadiging.

Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische tandenborstel. En dat is positief, want een elektrische tandenborstel zorgt bij goed gebruik voor een beter reinigingsresultaat dan een handtandenborstel. Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel doet u als volgt:

  • Kantel de elektrische tandenborstel een beetje, zodat deze in een lichte hoek richting het tandvlees staat.
  • Houd de borstel enkele seconden stil op iedere tand of kies. U hoeft hierbij geen poetsbewegingen te maken; dit doet de borstel zelf. Gebruikt u een sonische tandenborstel, dan kunt u wel kleine, horizontale bewegingen maken.
  • Poets uw tanden en kiezen niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant en aan de bovenkant.
  • Duw niet te hard op de borstel, want dit kan leiden tot tandvleesbeschadiging. Kies eventueel voor een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor, deze geeft aan wanneer u te hard duwt.

Slechte adem

Heeft u last van een slechte adem, of wilt u een slechte adem voorkomen? Zorg dan ook dat u uw tong goed reinigt na het tanden poetsen. Op de achterkant van de tong blijven namelijk veel bacteriën achter, wat kan zorgen voor een slechte adem. Voor het reinigen van uw tong kunt u het beste gebruik maken van een tongschraper.

Tanden poetsen bij kinderen

Bovenstaande tips gelden voor volwassenen. Tanden poetsen bij kinderen vraagt om een iets andere aanpak. Klik hier voor informatie over mondverzorging bij kinderen.