Ontstoken tandvlees is een veel voorkomend probleem: ongeveer 50% van de volwassenen in Nederland heeft last van ontstoken tandvlees. Toch wordt dit probleem vaak pas laat herkend. Dit komt doordat een tandvleesontsteking vaak geen pijn doet. Het is belangrijk dat ontstoken tandvlees tijdig behandeld wordt, omdat de tandvleesontsteking anders over kan gaan in parodontitis.
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
In de mond zijn altijd bacteriën aanwezig; zowel goede als slechte. Deze bacteriën hechten zich aan tanden en kiezen, waardoor een laagje ontstaat. Dit laagje noemen we tandplak en dit is nauwelijks zichtbaar. In principe is tandplak eenvoudig te verwijderen met een tandenborstel, mits u uw gebit regelmatig en goed poetst. Verwijdert u de tandplak niet voldoende, dan verkalkt dit en ontstaat er tandsteen.
Tandsteen bevindt zich vooral aan de rand van het tandvlees en het tandoppervlak, maar kan ook ontstaan op niet-zichtbare delen van tanden en kiezen. In eerste instantie is tandsteen wit-gelig van kleur, maar dit kan verkleuren door kleurstoffen uit voedingsmiddelen en door roken. Doordat tandsteen ruw is, hecht hier heel snel nieuw tandplak aan. Zo stapelen de bacteriën zich op en wordt de laag tandsteen steeds dikker. Dit is dan niet meer te verwijderen met een tandenborstel; tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts of mondhygiënist. Wanneer tandsteen niet tijdig wordt verwijderd, kunnen de bacteriën in het tandsteen een ontsteking in het tandvlees veroorzaken.
Hoe herken je ontstoken tandvlees?
Zoals al eerder genoemd, doet ontstoken tandvlees in de meeste gevallen geen pijn, waardoor het niet direct herkend wordt. Toch kan je ontstoken tandvlees herkennen aan een aantal zaken:
- Het tandvlees is rood
- Het tandvlees is gezwollen
- Het tandvlees is slap
- Het tandvlees glanst een beetje
- Het tandvlees sluit niet strak aan om tanden en kiezen
- Het tandvlees bloedt tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker
Ontstoken tandvlees voorkomen
Door uw gebit goed te reinigen en op die manier tandplak en voedselresten te verwijderen, kunt u ontstoken tandvlees voorkomen. Uiteraard geven wij u graag uitleg over hoe u uw gebit het beste kan reinigen.
Wat te doen bij ontstoken tandvlees?
Vermoedt u dat u ontstoken tandvlees heeft? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij uw tandarts of mondhygiënist. Door een tandvleesontsteking tijdig te laten behandelen, voorkomt u blijvende schade.
Ontstoken tandvlees behandelen
Bij het vermoeden van een tandvleesontsteking, maken wij gebruik van een pocketsonde om vast te stellen of u daadwerkelijk ontstoken tandvlees heeft. Een pocketsonde is een klein meetinstrument wat geplaatst wordt in de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen (de pocket). Gaat het tandvlees bloeden bij het plaatsen van de pocketsonde, dan wijst dit op een tandvleesontsteking. Nadat de pockets rondom alle tanden en kiezen onderzocht zijn, kan vastgesteld worden op welke plaatsen het tandvlees ontstoken is.
Soms is aanvullend onderzoek nodig, dit gebeurt vooral wanneer wij vermoeden dat er sprake is van parodontitis. In dat geval worden er röntgenfoto’s opgevraagd bij uw tandarts. Vervolgens stellen wij een behandelplan voor u op.