Parodontitis is een vergevorderd stadium van ontstoken tandvlees. In het geval van parodontitis is niet alleen het tandvlees, maar ook het kaakbot ontstoken. In ernstige gevallen kan het kaakbot zelfs onherstelbaar beschadigd raken.

Hoe ontstaat parodontitis?

Wanneer ontstoken tandvlees niet tijdig behandeld wordt, kan dit overgaan in parodontitis. Doordat ontstoken tandvlees slapper is dan gezond tandvlees, komen bacteriën eenvoudiger in de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen terecht, waardoor deze ruimte (de pocket) groter en dieper wordt. Bacteriën hopen zich hier op en zijn steeds lastiger te verwijderen met een tandenborstel, waardoor de ontsteking dieper doordringt en het kaakbot bereikt. In een vergevorderd stadium kan ontsteking van het kaakbot leiden tot onherstelbare schade aan het kaakbot. Dat noemen we parodontitis.

Hoe herken je parodontitis?

Net als ontstoken tandvlees, geeft parodontitis in de meeste gevallen geen pijnklachten. In een vergevorderd stadium kunnen er wel pijnklachten ontstaan doordat een deel van de wortels bloot komt te liggen. Verder heeft parodontitis dezelfde kenmerken als ontstoken tandvlees:

  • Het tandvlees is rood
  • Het tandvlees is gezwollen
  • Het tandvlees is slap
  • Het tandvlees glanst een beetje
  • Het tandvlees sluit niet strak aan om tanden en kiezen
  • Het tandvlees bloedt tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker

Parodontitis voorkomen

U kunt parodontitis voorkomen door tandsteen tijdig te laten verwijderen door een mondhygiënist. Verder is het belangrijk dat u uw gebit goed reinigt.

Rokers lopen daarnaast een grotere kans op parodontitis. Dit komt doordat roken de weerstand van het tandvlees vermindert, waardoor het tandvlees vatbaarder is voor bacteriën. Door te stoppen me roken, voorkomt u de kans op parodontitis dus aanzienlijk.

Wat te doen bij parodontitis?

Vermoedt u dat u last heeft van parodontitis? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Door parodontitis tijdig te laten behandelen, kunt u de gevolgen zo veel mogelijk beperken.

Parodontitis behandelen

Bij het vermoeden van parodontitis, maken wij gebruik van een pocketsonde om vast te stellen hoe diep de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen (de pocket) is. Wanneer blijkt dat de pockets verdiept zijn, worden er röntgenfoto’s opgevraagd bij uw tandarts om vast te stellen of er sprake is van botverlies en zo ja, hoeveel dit is. Ook controleren we of er als gevolg van botverlies tanden en kiezen los staan. In sommige situaties is het nodig om het tandplak uit de verdiepte pockets verder te onderzoeken. Wanneer blijkt dat het tandplak schadelijke bacteriën bevat, kan de mondhygiënist antibiotica voorschrijven.

Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op met als doel om verdere aantasting van het kaakbot te voorkomen. Dit behandelplan bespreken wij met u, waarna de behandeling kan starten. Hoe een behandelplan voor parodontitis eruitziet, verschilt per situatie. Het ontstane botverlies kan helaas niet hersteld worden.