Een goede mondverzorging bij kinderen is van kleins af aan belangrijk. Kinderen met een gezond (melk)gebit hebben namelijk als volwassene een grotere kans op een goed gebit. Ook lopen kinderen een groter risico op gaatjes, omdat hun glazuur nog niet uitgehard is. Wij geven u graag een aantal tips voor mondverzorging bij kinderen.

Tanden poetsen

Zodra uw kind een eerste tandje heeft, is het belangrijk om te starten met tanden poetsen. Maak hiervoor gebruik van een kleine tandenborstel met zachte haren. Gebruik ook fluoridetandpasta, maar let hierbij goed op dat de tandpasta de juiste hoeveelheid fluoride bevat die past bij de leeftijd van uw kind. Een te grote hoeveelheid fluoride kan namelijk schadelijk zijn.

Hoe en hoe vaak u de tanden van uw kind moet poetsen, is afhankelijk van zijn of haar leeftijd. Wij adviseren het volgende:

0 tot 24 maanden:

poets de tanden 1 keer per dag, het liefst na de laatste voeding. Masseer ook zachtjes het tandvlees.

2 tot 4 jaar:

poets de tanden 2 keer per dag, het liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Begin uw kind ook te leren hoe hij/zij zelf de tanden poetst.

4 tot 6 jaar:

laat uw kind onder begeleiding twee keer per dag tanden poetsen, het liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Let op dat ook de achterste kiezen goed worden gepoetst, op deze leeftijd komen namelijk de eerste blijvende kiezen door en deze zijn extra gevoelig voor gaatjes.

Vanaf 6 jaar:

laat uw kind twee keer per dag tanden poetsen, het liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Wij raden aan om tot tien jaar het gebit een keer per dag na te poetsen. Op deze leeftijd kunt u uw kind ook aanleren om te flossen en mag er een elektrische tandenborstel gebruikt worden.

Let op voeding

Niet alleen tanden poetsen, maar ook voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van het gebit van uw kind. Gaatjes ontstaan namelijk vaak door verkeerde eet- en drinkgewoontes. Zuigflesjes en tuitbekers geven de grootste problemen, omdat kinderen hier lang op sabbelen. Stap daarom het liefst zo snel over naar een beker.

Pas verder op met suikerhoudende of zure producten. Omdat het glazuur van kinderen nog niet uitgehard is, kunnen deze producten voor schade aan het gebit zorgen.

Bezoek de mondhygiënist

Vaak wordt gedacht dat een bezoek aan de mondhygiënist alleen voor volwassenen bedoeld is, maar ook kinderen zijn van harte welkom bij de mondhygiënist vanaf het moment dat de eerste tanden door zijn. Door uw kind al van jongs af aan bekend te maken met de mondhygiënist, kunt u veel problemen in de toekomst voorkomen. Ook kan de mondhygiënist u tips geven over onder andere tanden poetsen, aanvullende mondverzorging en het belang van voeding.

Controle bij de tandarts

Aangeraden wordt om met kinderen vanaf een jaar twee keer per jaar de tandarts te bezoeken. De tandarts controleert het gebit van uw kind op gaatjes en kan eventueel een fluorbehandeling uitvoeren.