Veel gebits- en tandvleesproblemen ontstaan door tandplak. Met een goede mondverzorging verwijdert u tandplak en verkleint u op die manier de kans op problemen. Wij geven u graag tips voor een goede mondverzorging.

Algemene tips voor mondverzorging

  • Gebruik een goede tandenborstel. Wij raden aan om een elektrische tandenborstel te gebruiken, want hiermee poetst u de meeste tandplak weg. Gebruikt u liever een handtandenborstel, ga dan voor een model met zachte haren en een niet al te grote borstelkop.
  • Vervang uw tandenborstel of opzetstuk regelmatig, bij voorkeur iedere drie maanden, of eerder wanneer de haren van de tandenborstel uit elkaar gaan staan.
  • Poets uw tanden twee keer per dag en op de juiste manier. Maak hierbij gebruik van tandpasta met fluoride. Dit zorgt ervoor dat uw glazuur minder snel oplost, waardoor u minder kans heeft op gaatjes.
  • Let erop dat u een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer eet of drinkt. Zuur maakt uw glazuur namelijk zachter. Als u vervolgens uw tanden poetst met tandpasta (wat een licht schurende werking heeft), kunt u een gedeelte van het glazuur wegpoetsen.
  • Gebruik een rager en/of tandenstoker. Hiermee verwijdert u etensresten, tandplak en bacteriën tussen tanden en kiezen nog effectiever dan met een tandenborstel. Met een tandenborstel kunt u namelijk niet alles bereiken. Ontstaan er bloedingen aan het tandvlees bij het gebruik van deze producten, dan heeft u mogelijk last van ontstoken tandvlees.
  • Om te controleren of u daadwerkelijk alle tandplak heeft verwijderd, kunt u gebruik maken van plakverklikkers. Deze zijn te koop bij de drogist.

Mondverzorging voor specifieke situaties

In sommige gevallen zijn bovenstaande tips niet voldoende en dient u aanvullende of andere maatregelen te nemen voor een goede mondverzorging, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van een slechte adem of wanneer u een beugel heeft. Verder hebben kinderen en ouderen een andere vorm van mondverzorging nodig. Klik hieronder op een van de onderwerpen voor meer informatie.