Veel gebits- en tandvleesproblemen ontstaan door tandplak. Met een goede mondverzorging verwijdert u tandplak en verkleint u op die manier de kans op problemen. Wij geven u graag tips voor een goede mondverzorging.

Algemene tips voor mondverzorging

  • Gebruik een goede tandenborstel. Wij raden aan om een elektrische tandenborstel te gebruiken, want hiermee poetst u de meeste tandplak weg. Gebruikt u liever een handtandenborstel, ga dan voor een model met zachte haren en een niet al te grote borstelkop.
  • Vervang uw tandenborstel of opzetstuk regelmatig, bij voorkeur iedere drie maanden, of eerder wanneer de haren van de tandenborstel uit elkaar gaan staan.
  • Poets uw tanden twee keer per dag en op de juiste manier. Maak hierbij gebruik van tandpasta met fluoride. Dit zorgt ervoor dat uw glazuur minder snel oplost, waardoor u minder kans heeft op gaatjes.
  • Let erop dat u een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer eet of drinkt. Zuur maakt uw glazuur namelijk zachter. Als u vervolgens uw tanden poetst met tandpasta (wat een licht schurende werking heeft), kunt u een gedeelte van het glazuur wegpoetsen.
  • Gebruik een rager en/of tandenstoker. Hiermee verwijdert u etensresten, tandplak en bacteriën tussen tanden en kiezen nog effectiever dan met een tandenborstel. Met een tandenborstel kunt u namelijk niet alles bereiken. Ontstaan er bloedingen aan het tandvlees bij het gebruik van deze producten, dan heeft u mogelijk last van ontstoken tandvlees.
  • Om te controleren of u daadwerkelijk alle tandplak heeft verwijderd, kunt u gebruik maken van plakverklikkers. Deze zijn te koop bij de drogist.

Mondverzorging voor specifieke situaties

In sommige gevallen zijn bovenstaande tips niet voldoende en dient u aanvullende of andere maatregelen te nemen voor een goede mondverzorging, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van een slechte adem of wanneer u een beugel heeft. Verder hebben kinderen en ouderen een andere vorm van mondverzorging nodig. Klik hieronder op een van de onderwerpen voor meer informatie.

Tips voor tanden poetsen
Mondverzorging bij een slechte adem
Mondverzorging bij een beugel (orthodontie)
Mondverzorging bij kinderen
Mondverzorging bij ouderen