Ouder worden heeft invloed op uw gebit. Zo kunt u naarmate u ouder wordt meer last krijgen van tandbederf en tandvleesontsteking. Ook het gebruik van medicijnen kan een negatief effect hebben op uw mond en gebit. Daarom is mondverzorging bij ouderen erg belangrijk. Wij geven u een aantal tips.

Twee keer per dag poetsen

Zorg dat u uw tanden twee keer per dag op de juiste manier poetst. Gebruik hiervoor een tandpasta met fluoride, dit beschermt uw glazuur en helpt daarmee gaatjes te voorkomen.

Gebruik een elektrische tandenborstel

Heeft u minder kracht in uw handen, maak dan gebruik van een elektrische tandenborstel met een zachte borstelkop. Bij een elektrische tandenborstel hoeft u minder kracht te zetten dan bij een handtandenborstel, waardoor het tanden poetsen makkelijker gaat.

Houd uw mond vochtig

Houd uw mond vochtig door regelmatig te drinken. Een te droge mond heeft zoals eerder genoemd een negatief effect op uw glazuur.

Gebruik mondspoelmiddel met fluoride

Zeker wanneer u medicijnen gebruikt, is het aan te raden om uw tanden na het poetsen te spoelen met een mondspoelmiddel met fluoride. Medicijngebruik kan er namelijk voor zorgen dat uw mond droger wordt en dat de pH-waarde in de mond daalt. Het gevolg hiervan is dat het glazuur sneller aangetast wordt. Door – naast een tandpasta met fluoride – een mondspoelmiddel met fluoride te gebruiken, versterkt u het glazuur.

Tips voor verzorgende

Bent u verzorgende, besteed dan ook voldoende aandacht aan de mondverzorging bij ouderen. Een slechte mondverzorging kan namelijk leiden tot moeite met kauwen, infecties en soms veel pijn. Houd als verzorgende de hierboven genoemde werkwijze aan en houd de mondgezondheid goed in de gaten. Merkt u dat iemand slecht eet en/of vermagert, voer dan een mondonderzoek uit en overleg dit met een tandarts of mondhygiënist.

Tips bij een kunstgebit, gebitsprothese of implantaten

Bovenstaande tips gelden voor het reinigen van het eigen gebit. Heeft u een kunstgebit, prothese, of implantaten, houd dan rekening met het volgende:

  • Spoel uw kunstgebit of gebitsprothese na iedere maaltijd schoon onder de kraan.
  • Reinig uw kunstgebit of gebitsprothese 1 keer per dag met een protheseborstel en vloeibare zeep.
  • Gebruikt u kleefpasta, verwijder dit dan ’s avonds.
  • Heeft u implantaten, reinig deze dan 2 keer per dag met een zachte tandenborstel en eventueel wat tandpasta.
  • Leg uw kunstgebit of prothese schoon en droog weg wanneer u het niet draagt.
  • Reinig ’s ochtends uw mond met mondspoelwater voordat u uw kunstgebit of gebitsprothese in doet. Zorg ook dat het gebit of de prothese nat is, dit werkt het makkelijkst.